fbpx
Pensiune in Pojorata - Bucovina

Bio Valeputna

Cazare in Bucovina
Vacanta in Bucovina
Decor scandinav - Bio Valeputna

Romani vrednici Mihaela si Florin, doi oameni cu drag de tot ce-i traditional  au cladit in comuna Pojorata din Bucovina pensiunea Bio Valeputna. Tot ei ne ofera prilejul sa ne bucuram de gustul pastravului afumat cu fum natural de fag si conuri de brad. Invelit in cetina de brad, legata in harzob de rachita, prin intermediul Afumatoarei Valeputna despre care v-am scris in articolul ista. Acuma insa, vreau sa iti vorbesc despre pensiunea care te asteapta sa ii fii oaspete in urmatoarea ta calatorie prin Romania Traditionala.


Locatia Pensiunii Bio Valeputna

Bio Valeputna este situata in localitatea Valea Putnei, pe drumul care porneste din Campulung Moldovenesc spre Vatra Dornei. Este locatia unde influentele moderne s-au intreprins cu stilul rustic si cel traditional. Proprietarilor nu le-a fost usor sa o cladeasca. Au avut nevoie de mesteri priceputi care sa le puna in practica dorinta de a folosi doar materiale din zona. Chiar lemn recuperat din bordeie si grajduri vechi. Gandul de a concepe o pensiune autentica, in care folclorul ii pus la loc de cinste nu a vrut sa le dea pace şi bine a facut.

Astazi, drumetii dornici de aventura si calatorii veniti sa-si astampere putintel traiul prea aglomerat sunt primiti intr-o mandrete arhitecturala. Formata din 6 dormitoare cu bai proprii, un spatiu superb de stat la povesti. Un loc de joaca pentru pitici, alte doua bai, o bucatarie si un loc de servit bucate savuroase din Obcinele Bucovinei. Ei, dar ce spun eu se afla doar in interior. Afara, iarna-i vreme de stat pe langa semineul de la terasa. Cand o fi mai cald ai o curte spatioasa si-un loc de savurat bunataturi culinare la aer curat de munte.

Decorul Pensiunii Bio Valeputna

Lucrand cu mesteri locali, fierari si tesatoare, doamna Mihaela a pus la cale un decor vrednic de laude. Astazi pensiunea este amenajata cu obiecte vechi reconditionate, lazi de zestre, covoare tesute manual. Draperii din iuta, paturi si scaune al caror fier ii batut cu strasnicie. Nu a fost usor, insa dupa cum marturiseste, toate si-au avut meritul. Pentru ei lemnul si obiectele vechi folosite la decorarea pensiunii reprezinta “ o parte a trecutului, un tribut pentru istoria zonei”.

Daca vrei doar sa te bucuri de tihna locului in spatiul comun de care-ti spuneam olecuta mai sus poti citi o carte pe scaunul invelit in lana. In timp ce savurezi o bautura ce poate sta linistita pe scaunelul de lemn asezat langa. Acolo ii bun prilej si pentru un boardgame daca ai pe acasa. Daca nu, intre doua fotolii sta asezata o masuta eleganta din lemn ce poarta cu mandrie tabla de sah. Piesele le gasesti pe butoiase. Pensiunea se inchiriaza integral la pretul de 1575 ron/zi pe perioada verii. Tariful modificandu-se in functie de sezon. Aici poti intra pentru mai multe informatii legate de pret si posibilitatile de rezervare.

Bio Valeputna - Baie
Cazare pentru familii - Bio Valeputna
Mancare romaneasca in Bucovina

Pensiunea functioneaza in sistem de self catering, asa ca indata ce te-ai cazat, cere gazdei un cos impletit din nuiele acoperit cu stergar brodat si porneste iute in sat la targuit pentru delicatese culinare locale. 


Merinde traditionale la Bio Valeputna

Bucatarite dupa retete mosteniste din stramosi, printre merindele bucovinenilor pe care le poti cumpara se numara pastravul afumat. Dulceturile, zacusca din hribi, costita hatuita, lactate de bivolita si multe alte bunataturi. In bucataria decorata rustic iti e mai mare dragul sa gatesti in stil traditional. Mai ales ca vei servi bucatele preparate in ulcele si strachini de ceramica viu colorate si inscriptionate cu numele pensiunii.

Daca totusi nu esti cel mai priceput in arta bucataritului sau pur si simplu nu doresti sa gatesti, gazdele de la Bio Valeputna colaboreaza cu o bucatareasa foarte iscusita din zona. Meniul pe care il poate pregati cuprinde mancaruri traditionale, majoritatea avand la baza pastravul. Eu te sfatuiesc sa intrebi de sarmalele cu pastrav afumat, bune de lins pe degete. Reteta lor a fost inventata chiar de bucovineanul Florin, proprietarul pensiunii. Impreuna cu bucatareasca despre care va vorbeam adineauri.

Descopera imprejurimile pensiunii

La Pojorata ii mereu rost de relaxare, de plimbari prin padure pe langa parau sau de activitati pescaresti. In zona se afla cea mai veche pastravarie din tara infiintata acum mult timp de austrieci. In incercarea de a va transforma in adevarati mesteri populari aveti ocazia sa optati pentru lectiile de tesut cu doamna Agripina din Sadova. La semineul din gradina se afla o afumatoare unde puteti observa cum se afuma pastravul si de ce nu, sa invatati cum se face o cobza din cetina.

Daca doriti sa explorati un picut zona, va recomandam traseul catre Codrii Seculari Giumalau. Poate fi parcurs cu masina sau cu bicicleta, precum si alte trasee montane de descoperire a Muntilor Rarau si Giumalau. Drumetii care vor sa mearga olecuta mai departe au la dispozitie o groaza de obiective turistice dintre care mentionez: Cascada Cailor (100 de km de Pojorata), Muzeul Arta Lemnului din Campulung Moldovenesc, Manastirea Moldovita, Plimbare cu Mocanita Hutulca, Muzeul Satului Bucovinean, Rezervatia Pietrele Doamnei, etc.

Pensiunea Bio Valeputna poate fi gasita in mediul online pe aceasta pagina de Facebook. Adresa o las aici pentru a calcula cam ce distanta te separa de aceasta oaza de liniste din Bucovina. Promit sa revin cu un articol despre obiectivele turistice din zona, dar pana atunci te invit sa ne urmaresti pe Facebook.  Acolo vorbim despre ce activitati cu specific traditional se mai desfasoara si multe alte idei de calatorit.

Pensiune cu terasa - Bio Valeputna
Something is wrong.
Instagram token error.
Load More

Recent Portfolios