Papanasi, sarmalute in foi de varza si alte bunataturi

Restaurantul Vatra

mancare traditionala in bucuresti

Dupa cum spunea si romanul nostru vrednic, Radu Anton Roman, ar trebui ca pe langa „obiectele din Muzeul Taranului Roman” sau “pe langa casele din Muzeul Satului” sa integram si bucataria veche in patrimoniul romanesc, deoarece reprezinta „un fragment de istorie, la fel de subtil ca si arhitectura unei manastiri.” Asemenea acestui scriitor care si-a invatat neamul sa-si aprecieze mostenirea culinara, restaurantul Vatra din Bucuresti isi invita romanii sa se bucure si sa redescopere savoarea bucatelor traditionale.

Mancare traditionala in Bucuresti

Intr-un decor autentic transilvanean, restaurantul Vatra te indeamna sa descoperi cultura romanească prin delicatesele invaluite in spiritualitate si folclor. Deschis in anul 2001, restaurantul din apropierea parcului Cismigiu isi rasfata oaspetii cu sarmalute in foi de varza, tochitura moldoveneasca, iahnie de fasole banateana cu afumatura si multe alte preparate delicioase servite in strachini de lut. Aceste mancaruri gatite cu grija din respect pentru clienti si pentru zestrea folclorica, nu puteau fi servite decat intr-un decor traditional conturat subtil cu ajutorul stergarelor tesute la razboi, mobilierului din lemn sau vaselor de ceramică expuse pentru admiratori.

Iti mai amintesti cand veneai de la joaca, te spalai pe maini cu apa din caldare si te grabeai repede in camara de vara pentru a afla ce ti-a pregatit bun, bunica? Inca de pe lunca, in bataliile tale eroice fictive stiai ca acasa te asteapta putină ciondaneală ca doar ai „umblat fara sa spui unde”. Dar mereu te alina gandul la bunatatile coapte in cuptor. La restaurantul Vatra iti promit ca nu te va mustra nimeni, chiar dacă aroma ciorbei de perişoare o sa te poarte printre amintirile din copilarie. Aici, aceasta mancare munteneasca este aromata cu leustean tocat si acrits cu bors. Instructiunile sunt clare, ciorba trebuie savurata cu lingura de lemn, iar leusteanul sa nu indraznesti sa-l dai la o parte pentru ca are putere de leac si te apara impotriva ielelor. Si nu-i de luat in batjocura farmecele ielelor sau puterea lor de a schimonosi chipul uman prin jucatul horei de trei ori.

top restaurante traditionale

Papanasi ardelenesti

Ei si acum te rog sa faci loc si pentru preferatele noastre, sarmalutele in foi de varza fierte in ceaun din fonta, la foc domol. Neaparat cu o cana de vin rosu alaturi, acest preparat culinar este insotit de mamaliguta calda, afumatură si se pot servi cu ardei iute. Dupa asa un ospat ai putea refuza vestitii papanasi ardelenesti scaldati in smantana si dulceata? Secretul de fiecare data este sa faci o pauza intre servirea felurilor de mancare, moment in care vei batea inevitabil ritmul din picior si te vei bucura de dansurile traditionale ale ansamblurilor folclorice invitate la restaurantul Vatra.

Daca pe vremuri gustai pe furis din cana de vin a bunicului, acum il poti savura linistit in crama restaurantului sau la asfintit de zi pe terasa. Echipa localului Vatra te invita cu prietenii, familia si cu oricine iti mai este tie drag sa te bucuri de o atmosfera romaneasca. 

P.S : Imi pare rau daca tineai post, iar eu am taraganit despre delicioasele bucate gatite la Vatra. Ce zici de o salata de vinete, fasole batută, zacusca sau ciuperci la gratar?

Something is wrong.
Instagram token error.
Load More





Recent Portfolios